• větvičky cesmíny zdobí červené plody - peckovice

    Cesmína krásná, užitečná i magická

    , 0 komentářů

    Ačkoli u nás cesmína není původní, pro své lesklé listy i zářivě červené plody se stala oblíbenou ozdobou i našich zahrad a parků. Druhy s ostrými listy patří ke keřům, ze kterých je možné vytvořit téměř neproniknutelné živé ploty. Bělostné dřevo cesmíny si oblíbili řezbáři. A samozřejmě, v mnoha západních kulturách představuje cesmína jeden z hlavních symbolů Vánoc.

  • obří mnohonožky dorůstají až délky přes 30 cm

    Mnohonožky jako z hororu

    , 0 komentářů

    V případě mnohonožek platí, že kdo je nezažil přemnožené, nepochopí. Zatímco ti šťastnější považují mnohonožky jen za jednoho z živočichů, který napomáhá půdním procesům, pro postižené představují děsivou noční můru. Je vůbec možné se před invazí živočichů, připomínajících macaté tmavé červy, účinně bránit?

  • tliandsie šedá na větvích starého dubu

    Tilandsie šedá není žádný tuctový mech

    , 0 komentářů

    Ve světě je tilandsie šedá známá jako španělský mech. S mechem či Španělskem má však pramálo společného. Možná budete překvapeni, k čemu všemu se tyhle zvláštní střapaté rostliny v minulosti používaly.

  • hvězdníky (Hippeastrum) mají jednoduché i plnější květy

    Hvězdník, zornice nebo amarylka? Hippeastrum!

    , 0 komentářů

    Zmatení botanických názvů je u téhle rostliny s obrovitou cibulí opravdu dokonalé. Jak je možné vyčíst z Ottova slovníku naučného, naši předkové ji znali jako amarylku. Dlouho si s vhodným názvem nevěděli rady ani sami přírodovědci. Ze zahradnické praxe je patrné, že ani snaha dát věci do pořádku úřední cestou se příliš nepovedla.

  • žluté květy chryzantém okouzlily japonské císaře

    Chryzantéma, květina japonských císařů

    , 0 komentářů

    Byť domovinou chryzantém je Čína, kde se pěstovaly před více než dvěma tisíciletími, nejvíce proslulosti jim dodali Japonci. Postupně se květina, jejíž žluté květy připomínají slunce, stala symbolem japonského císařského dvora, součástí státních znaků a řádů a prostřednictvím mincí se vkutálela i do všedního života.

  • škumpa ocetná se na podzim zbarvuje od žlutých přes oranžové do červených tónů

    Škumpa krásná i zákeřná

    , 0 komentářů

    Od první výsadby škumpy u nás brzy uplynou dvě století. Za tu dobu zdomácněla nejen v našich zahradách, ale i ve volné přírodě. Zatímco jedni se kráse rudnoucích listů a svícnovitých plodenství obdivují, jiní škumpu proklínají za neuvěřitelnou rychlost odnožování. Prozradíme vám nejen kdy a odkud k nám škumpa přivandrovala, ale také jak rozmanité je její použití.

  • Medvědí česnek

    Medvědí česnek a zdraví

    , 0 komentářů

    Česnek jako zelenina je nepochybně velmi oblíbený a zdraví prospěšný, některým lidem však  po jeho konzumaci může způsobit natolik vážné  problémy, že se mu raději úplně vyhýbají. Je potřeba být opatrný při některých obtížích, např. při  onemocnění žlučníku je na místě česnek z jídelníčku zcela vyloučit. V poslední době rapidně stoupá obliba česneku medvědího, který by mohl částečně pomoci eliminovat některé méně příjemné průvodní jevy po užití česneku běžného.

  • kapustu růžičkovou můžeme sklízet i v průběhu zimy

    Růžičková kapusta – nejotužilejší košťálovina

    , 0 komentářů

    Zatímco někteří nedají na růžičkovou kapustu dopustit, jsou i tací, kteří ji řadí mezi nejméně oblíbené zeleniny. Tak trochu za to může její charakteristická vůně, či spíše zápach, který při jejím vaření vzniká. V holandštině pro něj mají dokonce samostatné slovo: spruitjeslucht.