• sakury kvetou nejčastěji růžově

    Hanami – svátek obdivování sakur

    , 0 komentářů

    Snad není příliš troufalé tvrzení, že to, co se děje v době kvetoucích sakur v Japonsku, nemá ve světě obdoby. Místní meteorologové se předhánějí v co nejpřesnější předpovědi rozkvětu těchto nádherných stromů. Pomáhají jim v tom tisíce dobrovolníků, kteří podávají hlášení o aktuálním stavu sakur ve své lokalitě.

  • kamélie mají různě velké a různě plné květy

    Květina, které unikl královský titul

    , 0 komentářů

    Ve své domovině patří kamélie mezi rostliny, které svými květy oznamují příchod jara. Jejich květy působí velmi vznešeným dojmem. Ne náhodou si vysloužily celou řadu přezdívek, v japonštině pro ně mají prý neuvěřitelných 900 jmen! Na titul královna květin však nedosáhly.

  • plody zeleniny ačokča známé jako paprikookurka

    Tajemná ačokča či paprikookurka

    , 0 komentářů

    Mezi zeleninami je u nás ačokča stále vedena v kategorii kuriozit. I proto bývají její semena někdy velmi obtížně k sehnání. Kdo ji však jednou pěstoval, rád se k ní vrací. Je možné ji konzumovat jak za syrova, tak i jako součást tepelně upravených pokrmů.

  • sněženka podsněžník u nás patří k nejrozšířenějším druhům sněženek

    Slavnosti sněženek po anglicku

    , 0 komentářů

    Sněženky většinou nevyžadují žádnou zvláštní péči. Kromě toho, že nás těší pohled na jejich drobné bílé kvítky, které se leckdy objevují ještě v době, kdy všude leží sníh, jim nevěnujeme žádnou zvláštní pozornost. Zato ve Spojeném království se sněženky staly kultovní květinou.

  • detail květu tlustice vejčité

    Kam za kvetoucí tlusticí?

    , 0 komentářů

    Tlustice u nás patří k hojně pěstovaným pokojovým rostlinám, přesto ji málokdo viděl kvést. Do její africké domoviny je to od nás daleko a kvetení v bytových podmínkách nebývá příliš obvyklé. Na snímcích vám ukážeme, jak tlustice kvete a také prozradíme, kdy a kam se na jeden téměř stoletý exemplář můžete zajet podívat.

  • tulipány se staly nizozemským národním symbolem

    Nizozemci slaví národní den tulipánů

    , 0 komentářů

    Tulipány sice nejsou v Nizozemí původní květinou, ale jejich pěstování se postupem let rozvinulo tak mohutně, že patří k tradičním symbolům země. Květy těchto atraktivních cibulovin jsou nejen skvělým vývozním artiklem, ale zároveň obrovským turistickým magnetem. Není divu, že Nizozemci tulipánovou sezónu startují velkolepou slavností.

  • větvička mimózy se žlutými květy

    Mimóza, aneb zlaté proutí z Austrálie

    , 0 komentářů

    Mezi rostliny, které se objevují v nabídce našich květinářství spíše výjimečně, patří mimózy. Poznáte je snadno - jejich větvičky jsou hustě obsypané sytě žlutými kvítky, které připomínají huňaté bambulky. Hodí se nejen do květinových aranžmá, ale velmi dekorativně působí i samotné. Snadno se suší a tak spoustu parády nadělají i v suchých vazbách.

  • jedlé kaštany chrání pichlavý obal

    Nejstarší, nejsevernější a nejlepší kaštany v Čechách

    , 0 komentářů

    Pečené kaštany patří k tradičním pouchoutkám prodávaným i na našich vánočních trzích. A to přesto, že u nás kaštanovník jedlý k původním dřevinám nepatří. Většina prodávaných plodů pochází z dovozu. Ale i u nás najdeme plochy osázené kaštanovníky - kaštanky.