• při práci s drtiči a štěpkovači bychom měli používat ochranné pomůcky

    Potřebujete drtič nebo štěpkovač?

    , 0 komentářů

    Při péči o větší zahradu, zvlášť, pokud pěstujeme ovocné stromy či množství keřů, vzniká spousta dřevního bioodpadu. Jeho odvoz mimo zahradu je poměrně náročný a ve většině případů zbytečný. Nejlépe, pokud hmotu opětovně využijeme.

  • s výsadbou česneku nespěchejte

    S podzimní výsadbou česneku nespěchejte

    , 3 komentáře

    Čím později, tím lépe. Ano, takhle by se jednou větou dalo odpovědět na otázku kdy vysazovat česnek. Pranostika sice radí sázet česnek na svatého Havla, ale mnohem důležitější je počkat, až teplota půdy poklesne pod 9 °C. Tím se pojistíme, že česnek zakoření, ale nezačne před zimou rašit.

  • živý plot mohou zdobit i šípky

    Jak vybrat nejlepší živý plot

    , 2 komentáře

    Pokud nechcete ztrácet čas přemýšlením nad volbou živého plotu a nevadí vám, že bude celý rok vypadat stejně, pak si vysaďte túje. Možností, jak zajímavě ohraničit prostor uvnitř či vně zahrady, je však mnohem více. Poradíme vám, co je dobré zvážit dřív, než vykopete první jámu pro nové keře. Je libo plot jedlý, voňavý, pestrý nebo snad spíše nepropustný?

  • všechny části rostliny jsou prudce jedovaté

    Kdy a jak řezat oleandr?

    , 0 komentářů

    Zatímco ve Středomoří oleandry tvoří bujné živé ploty, u nás se musíme spokojit s jejich pěstováním v nádobách. Venku je můžeme mít pouze v období, kdy nehrozí mrazíky. Pro své bohaté květy patří oleandry i u nás k oblíbeným rostlinám.

  • počátkem podzimu vysazujeme tulipány

    Rady a triky pro výsadbu tulipánů

    , 1 komentář

    Máte vybrané a připravené vhodné stanoviště? Nakoupili jste si ty nejkrásnější cibule? Pak už stačí sledovat průběh počasí a ve vhodnou chvíli začít sázet. Poradíme nejen jak hluboko a daleko tulipány vysazovat, ale přidáme i pár triků, které vám výsadbu usnadní.

  • mezi sazenicemi jahod musíme zachovat dostatečnou vzdálenost

    Kdy a jak vysazujeme jahodník?

    , 1 komentář

    Jahody je možné pěstovat mnoha způsoby. Podložit je můžeme netkanou textilií, oblíbené je pěstování v pyramidě, některé druhy se dobře pěstují i na balkoně v truhlíku. Tentokrát se však zaměříme na klasický způsob pěstování v zahradě. Nač si dát při výsadbě pozor? Jak daleko a hluboko jahodník vysazovat?

  • sugo pomodoro - omáčka z rajčat se hodí k těstovinám i na pizzu

    Rajčata můžete zavařit, usušit i zamrazit

    , 1 komentář

    Díky zeměpisné poloze není Česká republika zemí rajčatům zaslíbená. Na většině našeho území se této zelenině nejlépe daří ve sklenících či fóliovnících. Ale i tak se můžeme dočkat bohaté úrody. Samozřejmě, že nejzdravější a nejchutnější jsou rajčata čerstvá.

  • rosení svědčí také listům šeflery

    Pokojovky, které milují rosu

    , 0 komentářů

    Zatímco některé rostliny vlhký vzduch ke svému růstu přímo vyžadují, jiným bychom mohli rosením listů či přílišnou vlhkostí velmi ublížit. Ideální je, pokud známe nároky všech rostlin, které v bytě pěstujeme. Ne každý má na takové věci dost času. Proto jsme připravili přehled těch nejčastěji pěstovaných, které mají rosení rády.