• strašáci z polí pomalu mizí

    Strašák do zelí, vinohradu i rýžového pole

    , 0 komentářů

    Ať hlídá políčko zelí před zajíci nebo vinohrad před špačky, princip je vždy stejný. Někdo nebo něco se snaží ochránit úrodu před nezvanými hosty. Na velkých plochách dnes vítězí technická řešení v podobě akustických plašičů a tak strašákům hrozí vyhynutí či hledání nové role.

  • polštářek s peckami můžeme používat nahřátý i vychlazený podle potřeby

    Nahřívací polštáře z třešňových pecek

    , 1 komentář

    Pecky končí většinou v odpadu. V případě třešní nebo višní je však můžeme skvěle využít. Poradíme vám jak z nich připravit originální dárek pro vaše blízké. Pecky spolehlivě poslouží jako náplň nahřívacích polštářků.

  • smíšené záhony jsou nejen užitečné, ale také krásné

    Dobří sousedé v zeleninové zahradě

    , 0 komentářů

    Zatímco v okrasných částech zahrady pěstujeme smíšené kultury běžně, v zeleninové části jsou pestré záhony spíše výjimkou. Představíme vám rostliny, které budou v zeleninové zahradě nejen pěkně vypadat, ale zároveň budou mít na své zeleninové sousedy blahodárný vliv.

  • netřesk kvete pouze jednou za život

    Netřesky nemusíte pěstovat jen na skalce

    , 2 komentáře

    V zahrádkách rostou netřesky nejčastěji na skalkách. Právě tam mají podmínky velmi blízké těm, na které jsou zvyklé z volné přírody: dostatek slunce a propustnou půdu. Netřesky milují suché a výslunné skály a kamenné zídky. Poradíme vám, jak si tyto zajímavé rostliny můžete užít i tehdy, pokud skalku nemáte.

  • Clematis na kamenné zdi

    Plamének ozdobí ploty i staré zdi

    , 0 komentářů

    Pokud zvolíte vhodný kultivar, můžete se těšit, že vám Clematis zkrášlí i méně zajímavá zákoutí zahrady nejen svými květy, ale i mnohem později svými atraktivními semeny. Vybírejte tedy nejen podle tvaru a barvy květů, ale zvažte také nároky na stanoviště. V neposlední řadě zvažujte rychlost růstu a hlavní období kvetení.

  • děti rády pomáhají se zaléváním

    Minizáhon – ideální hřiště pro malé zahradníky

    , 0 komentářů

    Pokud se mluví o dětech na zahradě, většinou úvahy končí pouze tím, jak vhodně umístit pískoviště, houpačku případně prolézačku, skluzavku či trampolínu. Proč ale nenabídnout dětem prostor v podobě menšího záhonku, na kterém si samy zvolí, co budou pěstovat? Možná, že je právě ony zahradnické pokusy zaujmou natolik, že jednou zatouží po vlastní zahradě.

  • balkonovky nemusejí být jen za okny či na balkoně

    Petúnie udělají radost i mimo balkon

    , 0 komentářů

    Pokud nemáte balkon ani vhodný prostor pro truhlíky za okny, nemusíte se petúnií vzdávat. V klasických záhonech se většině druhů u nás příliš nedaří. Ale stačí, když pro ně připravíte prostor v nádobách. Pak vám pomohou zkrášlit zákoutí vaší zahrady.

  • oblíbenou rostlinou, které sešlap nevadí, je trpasličí mateřídouška

    Vyspárujte chodník rostlinami

    , 0 komentářů

    Nebaví vás čistit spáry mezi kameny zahradních cest? Chodník se spárami osázenými vhodnými rostlinami vám ušetří spoustu práce. Představíme vám trvalky, kterým nějaké to šlápnutí nevadí. Výhodou je, že nerostou do výšky a tak odpadá starost s jejich sekáním. A navíc mnohé z nich pěkně kvetou.