• Epifylum čili Královna noci

    Královny noci a velikonoční kaktusy

    , 0 komentářů

    Botanická zahrada v pražské Troji poprvé představuje sbírku pozoruhodných keřovitých kaktusů z rodu Epifylum. Protože tyto kaktusy vykvétají v noci a brzy k ránu, získaly přezdívku královny noci.

  • primule bezlodyžná

    Za jarní inspirací do Lysé nad Labem

    , 0 komentářů

    V jakousi národní zahrádkářskou pouť se počátkem jara tradičně proměňuje výstaviště v Lysé nad Labem. Magnetem, který sem láká početné zástupy zahrádkářů, je jarní výstava Zemědělec. Je totiž jednou z prvních výstav tohoto druhu v republice a vhodnou příležitostí k nákupu rostlin přímo od jejich pěstitelů.

  • kamélie u nás kvete v zimních měsících

    Kamélie – růže dálného východu

    , 0 komentářů

    Zatímco většina hradů a zámků je v zimních měsících zavřená, brány zámku v Rájci nad Svitavou se tradičně otvírají návštěvníkům již koncem zimy. Důvodem je zdejší unikátní sbírka kamélií, která patří k druhově nejpočetnějším v Evropě. Tradičně zde připravují výstavu kamélií a květinových aranžmá, tentokrát pod názvem Kamélie a chryzantémy - poslové Dálného východu. 

  • Cymbidium čili člunatec

    Dny kouzelných orchidejí

    , 0 komentářů

    Oč méně toho můžeme v zimních měsících obdivovat na zahradě, o to více nás těší květy okojovek. Mimořádně pestrá je v tomto období nabídka vyšlechtěných orchidejí. Aby se v široké nabídce kultivarů snáze zákazníci orientovali, začali před lety v zahradnických centrech pořádat prodejní výstavy těchto exotických květin.

  • lesklá reneta, velmi stará odrůda jabloně

    Paví vejce a další ovoce z Krkonoš

    , 1 komentář

    Víte, že paví vejce roste na stromě ve Vrchlabí? Ne, to není pozvání na aprílový výlet, ale název nového ovocnářského programu, který pro veřejnost připravila Správa Krkonošského národního parku. Krkonoše díky svému drsnému klimatu nepatří mezi typické ovocnářské oblasti. Ale tam, kde to aspoň trochu šlo, si lidé u svých domů ovocné stromy vysazovali.

  • řadu léčivých bylin pěstujeme v zahrádkách

    Léčivé rostliny a jejich dvojníci

    , 0 komentářů

    Řadu léčivých rostlin pěstujeme v zahradách jako bylinky, mnohé rostou také v jejich blízkém okolí. Pokud však nebudeme jednotlivé druhy dobře znát, můžeme v dobré víře sbírat jako léčivku něco, co žádné léčivé účinky nemá. Výstava Léčivé rostliny a jejich dvojníci se snaží právě na podobnost a možnou záměnu takových rostlin poukázat.

  • pestré zastoupení koření představuje perník

    Koření – vůně Vánoc

    , 0 komentářů

    Snad žádné roční období není tak intenzivně spojené s vůní koření, jako čas vánoční. Koření používáme nejen pro ochucení cukroví, ale také jako součást vánočních dekorací. Pokud máte chuť se dozvědět o jednotlivých druzích koření více, máte skvělou příležitost v jičínském muzeu.

  • k tradičním ozdobám patří perníčky i slaměné řetězy

    Vánoce v kuchyni našich babiček

    , 0 komentářů

    Připravujeme Vánoce aneb Vánoce v kuchyni našich babiček - tak se jmenuje tradiční vánoční výstava ve skleníku Botanické zahrady Na Slupi. Atmosféru dávných časů navozují mlýnky, hmoždíře i formičky na cukroví. Nechybí ani ukázky klasického cukroví, nazdobené vánoční stromky a miniaturní betlémy z nejrůznějších materiálů.