• letní květy jiřin

    Pěstujeme jiřiny: péče během léta

    , 0 komentářů

    Abychom se mohli těšit z krásných pestrobarevných květů, věnujeme jiřinkám během vegetace o něco více pozornosti. Trochu práce navíc se jistě vyplatí, odměnou za vynaloženou energii nám budou nádherné vznešené rostliny, bohatě kvetoucí až do pozdních podzimních měsíců.

  • kopr - listy a květy

    Čerstvý kopr celé léto

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k těm, kterým kopr příjemně voní a chutná, pak není nic snadnějšího, než ho mít stále po ruce. Kopr se odedávna používá jako zelenina, koření i léčivka. Kromě kořenů se využívají všechny části rostliny: nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

  • otakárek ovocný na rozkvetlé levanduli

    Levandule provoní zahradu i šatník

    , 0 komentářů

    Oblibu, kterou si levandule získala, by jí mohla leckterá rostlina závidět. Tato prastará kulturní rostlina, milující sluneční paprsky, se využívá především v kosmetice a ve farmacii. Její květy jsou nejen ozdobou letních zahrad, ale v sušené podobě nás provázejí celoročně.

  • hlávkový salát

    Pěstujeme salát: po salátu zasaďte opět salát

    , 0 komentářů

    Salát je jednou z mála plodin, které můžeme pěstovat několik let po sobě na stejném záhonu. Na rozdíl od jiných druhů zelenin nemá jeho opakované pěstování nepříznivý vliv na únavu půdy nebo na šíření chorob či skůdců.

  • jahody se sklízejí do loubkových košíků

    Kdy a jak sklízet nejlepší jahody

    , 1 komentář

    Jahody patří k poměrně choulostivým plodům, kterým nesvědčí dlouhé skladování. Kdy a jak je nejlépe sklízet? Jak dlouho je můžeme skladovat, aniž by ztratily svou lahodnou chuť a vůni?

  • babočka paví oko saje nektar na motýlím keři

    Motýlí keř pokvete už prvním rokem

    , 0 komentářů

    Komule Davidova je keř oblíbený pro své výrazné květy nejen lidmi, ale kvůli velkému množství nektaru také hmyzem, především motýly. Zatímco na jaře kvetoucí keře zazáří svými květy jen krátce, komule oživí zahradu od července až do října.

  • na jediné rostlině někdy hoduje celý houf plzáků

    Sedm nejčastějších chyb při hubení slimáků a plzáků

    , 1 komentář

    Nájezdy plzáků představují v posledních letech pro zahrádkáře v některých částech republiky pohromu. Zvlášť, pokud se někde zalíbí invazním plzákům španělským, nemají některé rostliny šanci přežít. Leckdy však plzákům řádění sami ulehčujeme. Případně pracně děláme naprosto neúčinné zákroky.

  • řapíky rebarbory se nejčastěji připravují nasladko

    Reveň aneb rebarbora – raná zelenina v roli ovoce

    , 0 komentářů

    Reveň, známá také jako rebarbora, má tak velké listy, že ji v zahrádce nelze přehlédnout. Vždyť jen řapíky často bývají více než půlmetrové. Přesto jí občas majitelé pozemku nevěnují pozornost. Přitom právě tahle zelenina může obohatit náš jídelníček v době, kdy ještě na zahrádce není téměř co sklízet. A co víc – v kuchyni úspěšně zvládá roli ovoce.