• zlatobýl

    Nedrážděte alergiky zlatobýlem

    , 0 komentářů

    Zlatobýl kanadský budete v pylových kalendářích hledat marně. Přesto jej mnozí alergici právě v lásce nemají. Jak to s ním tedy je? Už dávno neroste jen v zahrádkách, ale i všude tam, kam vítr jeho ochmýřená semena zavál. Statné trsy rozkvétají latami sytě žlutých květů počátkem září podél silnic, tratí, ale i na rumištích či neudržovaných loukách.

  • česnek na sadbu se prodává od září

    Prodej sadbového česneku startuje

    , 0 komentářů

    Sehnat kvalitní sadbu česneku může být docela náročný úkol. Zvlášť tehdy, pokud zatoužíme po konkrétní odrůdě. V množství registrovaných odrůd patří sice Česká republika mezi česnekové velmoci, ale dostupnost sadby bývá omezená. Kdy a kde nejlépe česnek shánět?

  • svazek ředkviček

    Ředkvičky sklízejte až do prvních mrazíků

    , 0 komentářů

    Ředkvičky patří díky svému rychlému růstu a možnosti rychlení k prvním jarním zeleninám. Ale tím jejich účinkování v naší zeleninové zahradě zdaleka nemusí skončit. Výhodu jejich rychlého vývoje můžete využít i koncem léta. Ředkvičky raných odrůd vyseté počátkem září můžete sklízet v polovině října.

  • lichořeřišnice bývá často napadána černými broučky - dřepčíky

    Dřepčíci - pohroma nejen pro lichořeřišnice

    , 0 komentářů

    Lichořeřišnice u nás patří k oblíbeným letničkám. Nejlépe se jim daří na prosluněných stanovištích. Tam však bývají, zvlášť v období delšího sucha, napadány drobnými černými broučky – dřepčíky.

  • prasklá rajčata musíme okamžitě zpracovat

    Praskání rajčat – vada nebo vlastnost?

    , 0 komentářů

    Kromě chorob a škůdců se na sklizni zeleniny mohou negativně odrazit i různé poruchy. Způsobovat je mohou okolnosti, které nemůžeme mít pod kontrolou, jako třeba kolísání teplot. Jiné vlivy, například nepravidelnost zálivky, můžeme ovlivnit aspoň částečně.

  • plody mochyně peruánské jsou oblíbenou pochoutkou

    Mochyně peruánská skrývá ovoce v papírové lucerně

    , 0 komentářů

    Zatímco oranžové lampionky mochyně židovská třešeň rostou v našich zahradách hojně, mochyně peruánská se pěstuje spíše jako rarita. Možná je to tím, že její semena či sazenice nebývají běžně dostupné. Svou roli hraje jistě také menší známost chutě jejích plodů. Není divu, že mnozí netuší, jak vlastně mochyně peruánská vypadá.

  • perovskia lebedolistá kvete ještě v září

    Nechybí vám perovskie aneb ruská šalvěj?

    , 1 komentář

    Stýská se vám po levanduli? Pak si zasaďte perovskii. Pochopitelně, vůni a kouzlo levandule vám takhle kráska ze středoasijských stepí zcela nenahradí, ale její modrofialové květy báječně přizdobí zahradu v době, kdy květy levandulí už dávno opadaly. Vlastně by se dalo říci, že po levanduli přebere v zahradě modrou štafetu.

  • salát můžete doplnit květy lichořeřišnice

    Přizdobte si salát jedlými květy

    , 0 komentářů

    Nejčastější ozdobou letních salátů bývají díky výrazné barevnosti květy lichořeřišnice. Nápadné jsou i chuťově – salátům dodají lehce štiplavou chuť. V kuchyni se využívají i další části lichořeřišnic - pupeny a nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu jako kapary; mladé výhonky a listy slouží jako koření.