• čemeřice nejsou pouze jednobarevné

    Čemeřice jako zahradní šperk

    , 0 komentářů

    Díky své jedinečné době kvetení si čemeřice vysloužily přezdívku zimní, vánoční či postní růže. Nejranější druhy vykvétají už v polovině zimy. Pokud čemeřice vysadíte na vhodné místo, rozrostou se do mohutného trsu, který bude atraktivní ještě dlouho po odkvětu. A co teprve, když se poohlédnete po některém z nově vyšlechtěných hybridů.

  • Vyrývání jiřin za pomoci rycích vidlí

    Jak připravit jiřiny na zimní období

    , 0 komentářů

    Podobně jako ostatní hlíznaté rostliny, potřebují i jiřinky přečkat zimu bez mrazů. Proto nejpozději do konce října připravíme rostliny k zimnímu stěhování a následnému odpočinku. Pokud by hlízy venku zastihly mrazivé teploty, může dojít k jejich poškození a v následující sezoně bychom mohli jen těžko očekávat kvalitní a bohatě kvetoucí "mexikánky"..

  • na listí jsou vhodné švédské hrábě

    Listí vraťte do oběhu

    , 2 komentáře

    V tom, jak recyklovat druhotné suroviny, má většina z nás jasno a pečlivě odpad třídí. Nemenší důslednost se vyplatí i při zahradničení. Spadané listí nepatří do kontejnerů komunálního odpadu ani na ohniště. Nejen, že nám za takové počínání hrozí pokuta, ale hlavně se ošidíme o velmi cenný zdroj živin.

  • Kalina červené plody

    Kalina v okrasné zahradě

    , 0 komentářů

    Atraktivní kalina bezpochyby zvýrazní každý zahradní prostor. Pěstuje se především kvůli nádherným, výrazným květenstvím, která od přelomu jara a během léta zahradu doslova prozáří. Rostlina potěší svými bílými až růžovými květy a u mnoha druhů kalin i příjemnou vůní. Pro mnohé milovníky rostlin jsou důvodem k pěstování také listy a ozdobné plody, které v sobě však někdy ukrývají i jedno nemilé úskalí..

  • ochrana pivoněk na podzim: červeně se zbarvují pouze některé druhy

    Co s pivoňkami přes zimu - zimní ochrana

    , 0 komentářů

    Hlavní sezónou, kdy pivoňky krášlí naše zahrady, je jaro. Zatímco dřevitým pivoňkám na podzim listí opadá a zdřevnatělé výhony opět obrazí na jaře, u bylinných druhů se doporučuje před zimou výhony s listy odřezat. Určitě však s touto činností zbytečně nespěchejte. Zvlášť v případě druhů, které mají atraktivní podzimní zbarvení listů.

  • výsadba mladého stromku meruňky

    Kde a kdy vysadit meruňku?

    , 0 komentářů

    Ačkoliv meruňky kladou vysoké nároky na pěstování, těší se velké oblibě a v mnoha zahradách zaujímají nezastupitelné místo. Pokud také uvažujete o pořízení meruňky, možná váháte, kde nebo v jakém období je nejlepší ji zasadit. Správně tušíte, že zajištění budoucího úspěchu bývá v případě meruněk někdy složitější. Jak začít a na co je vhodné myslet již předem?

  • kozlíček polníček snáší i chladnější teploty

    Kozlíček polníček – salát i mimo hlavní sezónu

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k milovníkům salátů, nemusíte se mimo hlavní sezónu zdaleka spoléhat pouze na obchodní síť. Dokonce i ti, kteří nemají mnoho pěstitelských zkušeností, mohou zkusit pěstování listové zeleniny s poněkud legračním názvem kozlíček polníček

  • tis červený zdobí na podzim červené obaly semen - míšky

    Tis červený – keř krásný i zákeřný

    , 5 komentářů

    Při budování zahrady je dobré mít na paměti nejen užitek či krásu, ale také bezpečí všech jejích uživatelů. Právě tis červený patří k rostlinám krásným, ale velmi nebezpečným. Téměř všechny jeho části jsou prudce jedovaté jak pro lidi, tak pro zvířata. A co hůř: protijed zatím neznáme. Ne náhodou už v dávných dobách tisu přezdívali strom smrti.