• Jitrocel kopinatý - plevel i léčivka

    Jitrocel – plevel nebo léčivka?

    , 0 komentářů

    Rostlina je značně rozšířená nejen u nás, ale téměř kdekoliv na světě. Jitrocel roste v různých prostředích: na lukách, pastvinách a polích, na mezích a travnatých místech, najít ho můžete také ve světlých lesích nebo u cest a v příkopech. Mnoho druhů jitrocele se chová poměrně invazivně a vykazují typické vlastnosti plevelů. Některé z nich jsou však naopak prospěšné a rozhodně stojí za pozornost..

  • smoothie z vlastního drobného ovoce

    Smoothie z vlastní zahrady

    , 2 komentáře

    Stále větší oblibě se těší nápoje z jemně mixovaného ovoce a zeleniny. Při jejich přípravě můžeme popustit svou fantazii opravdu naplno a maximálně využít sezónní nabídku vlastní zahrady. Smoothie můžeme připravit ovocné nebo zeleninové. Ale bát se nemusíme ani obé kombinovat. 

  • Tipy jak šetřit vodou v letním období

    Šetření vodou na zahradě – móda nebo nutnost?

    , 2 komentáře

    Někoho k šetření vodou donutí zákaz jejího používání k napouštění bazénů a zalévání zahrady. Jiné vede k zamyšlení nad spotřebou vody její neustálé zdražování. Přinášíme sedmero rad, jak šetřit vodu v zahradě. Třeba si i vy mezi nimi najdete něco, co vám umožní nějaký ten litr stále cennější tekutiny ušetřit. 

  • Kvetoucí křen na zahradě

    Pěstujeme křen: správný křen má říz

    , 0 komentářů

    Ne nadarmo říkávaly naše babičky, že křen má cenu zlata. V literatuře je někdy nazýván českým ženšenem a pro své léčivé účinky byl vysoce oceňován již v řecké mytologii. Díky hluboké tradici je křen v našich podmínkách od pradávna velmi oblíben. Chceme-li však získat zdravé, silné a chutné kořeny, měli bychom křenu i při jeho nenáročnosti trochu pozornosti dopřát.

  • bouquet garni můžeme svázat z oblíbených bylinek

    Vypěstujte si vlastní bouquet garni

    , 0 komentářů

    Svazek bylinek známý jako bouquet garni proslavil francouzskou kuchyni. Pokud chcete dodat pokrmu osobitou chuť koření, ale nechcete z něj v závěru jednotlivé snítky složitě lovit, svažte vše provázkem, za jehož konec v závěru vaření bylinky snadno vytáhnete. Inu nápad z kategorie jednoduše geniální.

  • denivka Awesome Blossom

    Denivky, ideální rostliny pro vášnivé sběratele

    , 0 komentářů

    Kříženci divokých denivek jsou mimořádně populární především v USA. A tak není divu, že šlechtitelé každoročně chrlí množství novinek. Jen v Americe je ročně registrováno okolo 2 500 nových odrůd těchto rostlin! A jak přiznávají i tuzemští pěstitelé, koho jednou denivky okouzlí, snadno jim podlehne.

  • vysévat můžeme ještě ředkvičky i některé druhy mrkve

    Jak nedat plevelům šanci? Nenechte půdu zahálet

    , 0 komentářů

    Čím delší doba uplyne mezi sklizní zeleniny a dalším využitím půdy, tím větší prostor dostávají rostliny, po kterých většina z nás na záhonech netouží – plevele. Pokud si nechcete přidělávat práci jejich likvidací, pak nenechávejte půdu po sklizni zahálet. Porozhlédněte se po zeleninách s kratší dobou vegetace nebo zvolte zelené hnojení.

  • Plicník lékařský

    Nenáročný plicník lékařský

    , 0 komentářů

    Roste po celé Evropě téměř samovolně, aniž by vyžadoval nějakou zvláštní péči. Nepotřebuje hnojení, ani mnoho vody, přesto ozdobí zahradu jemnými kvítky i po několik měsíců v roce. Krom toho může přinést i jiné užitečné benefity - jaké jsou přínosy pěstování plicníku?