• truhlík osázený vřesy, krásnohlávkem a libavkou

    Truhlíky nemusí osiřet ani na podzim

    , 0 komentářů

    Většina klasických truhlíkových květin, které nás svými květy provázely celé léto, přichází o svou krásu s prvními mrazíky. Proto je počátkem podzimu nejvyšší čas přemýšlet o další výzdobě oken či balkonů. Truhlíkům totiž touto dobou zdaleka sezóna nemusí končit. Naopak, mohou nabrat nový dech, respektive nové rostliny, a přivítat podzim v mnoha zajímavých variacích.

  • brslen na odzim oslní rudými listy

    Nebojte se solitérů v zahradě

    , 0 komentářů

    Roli solitér mohou v zahradě plnit nejen stromy či keře, ale také některé výraznější trvalky. Právě počátek podzimu je výborný čas na přemýšlení, jaké solitéry by vaší zahradě slušely? Poradíme vám, co vše je vhodné zvážit dřív, než se pro výsadbu osamocené rostliny rozhodnete.

  • třapatka - rudbeckia s netradičním nazelenalým středem

    Rudbekie neboli třapatka - všechny barvy indiánského léta

    , 0 komentářů

    Máte chuť části své zahrady vtisknout ráz americké prérie? Pak se zkuste poohlédnout po rudbekiích. Na přelomu léta a podzimu jejich teplé barvy květů doslova prohřejí zahradu a nabízejí snad všechny barevné odstíny slunce. Zvlášť dobře se vyjímají na větších plochách v sousedství trav s atraktivním květenstvím.

  • nejchutnější je čerstvě vylisovaný mošt

    Nejlepší jablečný mošt

    , 0 komentářů

    Recept na nejchutnější jablečný mošt vám nejspíš neprozradí nikdo. Každému chutná trochu něco jiného. A navíc i chuť a kvalita jednotlivých odrůd jablek závisí nejen na místě pěstování, ale také na průběhu počasí v té které sezóně. Přesto jsme pro vás pár rad jak získat skutečně lahodný jablečný mošt připravili.

  • fazol šarlatový má také jedlá semena

    Kdy a jak sklízet fazol na suchá semena?

    , 0 komentářů

    Při sklizni suchých semen fazolí je důležité nejen správné načasování sběru, ale také kvalitní dosušení a správné skladování. Jedině tak získáte ze své úrody maximum.

  • šrucha zelná jako plevel foto Wikipedia Ethel Aardvark

    Šrucha zelná – amulet proti veškerému zlu

    , 0 komentářů

    Určit, odkud se šrucha zelná rozšířila do světa, je velmi obtížné. Někteří autoři pokládají za původní populace rostoucí v západní Asii či severní Africe.  Analýza semen z archeologických nalezišť v Severní Americe však ukázala, že tato rostlina se v USA vyskytovala už v předkolumbovské době.

  • bez černý - jak pěstovat plody bezinky

    Milujete bezinky? Zkuste pěstovat černý bez

    , 0 komentářů

    Cíleně pěstovat něco tak všudypřítomného jako černý bez? Zdá se vám taková představa bláznivá? Ale třeba vás zaujme některý z vyšlechtěných kultivarů. Zatímco u části se šlechtitelé zaměřili na atraktivní vzhled, u dalších se soustředili na co největší výnosnost plodů – bezinek.

  • okrasné papričky červené a fialové plody

    Papričky pro užitek nebo na parádu?

    , 0 komentářů

    Stále větší oblibě se těší rostliny, které byť původně patřily do užitkové části zahrady, pronikají i do jejích okrasných částí. Na balkonech a terasách se v pozdním létě stále častěji objevují ozdobné papričky. Více než svými květy okouzlují diváky pestrobarevnými plody. Méně zkušeným pěstitelům však často přinášejí velké dilema: jíst či nejíst?