• jarní větvička kroucené lísky

    Líska - skryté krásy předjaří

    , 0 komentářů

    Předjaří je na květy skoupé, zvlášť co se stromů či keřů týče. Je pravda, že někteří otužilí přivandrovalci jako vilíny či zimnokvěty vystavují své květy na odiv klidně uprostřed zimy. Z našich dřevin mezi prvními ožívají olše, které o něco později následují lísky a vrby.

  • jraní narcisy a ladoničky bělomodré v trávníku

    Pěstujeme narcisy

    , 1 komentář

    Narcisy patří k rostlinám nenáročným na pěstování a dovedou svou rozmanitostí tvarů a forem každého potěšit. Zvlášť v předjaří, kdy s nedočkavostí vyhlížíme rozkvět přírody a těšíme se na první barevné kvítky, představují narcisy výrazné oživení truhlíků, záhonů, trávníků i okolí stromů.

  • Katalpa zaujme svou kulovitou korunou

    Dominantní katalpa ocení slunečné stanoviště

    , 0 komentářů

    Okrasné dřeviny vytvářejí architekturu mnoha zahradních prostor a společně s ostatními rostlinami a zelenými plochami poskytují příjemné místo pro odpočinek a relaxaci. Máte-li k dispozici trochu větší plochu, můžete uvažovat o vysazení poněkud nevšedního stromu, jakým katalpa zajisté je. A proč se někdy neformálně označuje jako indiánské fazole?

  • řez ovocných stromu provádějme s citem

    Řez ovocných stromů

    , 1 komentář

    Účelem řezu ovocných stromů je regulovat jejich velikost tak, abychom nastolili zdravou rovnováhu mezi růstem nových výhonů a plodností. Při snaze docílit požadované úpravy stromu bychom měli k řezu ovocných dřevin přistupovat vždy citlivě a určitě také neuškodí mít na paměti staré osvědčené pořekadlo „dvakrát měř, jednou řež“.

  • vrby ořezané na hlavu

    Kdy řezat vrby? Záleží na druhu

    , 4 komentáře

    Ty, kteří mají rádi jednoduché rady, asi příliš nepotěšíme. Univerzální recept na řez vrb totiž neexistuje. Záleží vždy na druhu vrby a způsobu jejího pěstování. Zatímco vrby, které nedělají kočičky je vhodné řezat v předjaří, ty ostatní řežeme až po odkvětu.

  • správný řez angrešt ochrání i proti nemocem

    Včasný řez angreštu zlepší jeho kvalitu

    , 0 komentářů

    Zima zatím není zdaleka u konce a jistě nám bude svou nadvládu ještě po určitý čas dávat patřičně najevo. Pro všechny zahrádkáře však pomalu nastává čas přípravných jarních aktivit, mezi nimiž by neměla chybět ani pozornost věnovaná dřevinám angreštu. Jeho pupeny začínají rašit mezi prvními, a řez je proto potřeba provádět již brzy v předjaří, co nejdříve po ukončení mrazů.

  • sýkorky se v zimě objevují ve skupinkách

    Poznáte sýkorky na krmítku?

    , 0 komentářů

    Milé zpestření jinak poklidných zahrad představují v zimních měsících opeření návštěvníci krmítek. Často však přilétají a odlétají tak překotně, že si nejsme jisti, kdo všechno patří mezi naše hosty. Připravili jsme pro vás přehlídku našich pěti nejznámějších sýkorek.

  • bříza bílá v kontrastu s podzimním zbarvením okolních stromů

    Bříza a její sezónní efekty

    , 0 komentářů

    Vhodně zvolená bříza může být ozdobou, která několikrát do roka pomůže k výrazné barevné proměně vaší zahrady. Ať už to jsou na jaře její svěže zelené listy, které podzim promění ve zlátnoucí hřívu, nebo koruna stříbřitě jiskřící pod ledovými krystalky v zimních měsících. Spojnici mezi sezónními efekty břízy představuje její charakteristický kmen, nejčastěji černobíle zbarvený.