• řapíky rebarbory se nejčastěji připravují nasladko

    Reveň aneb rebarbora – raná zelenina v roli ovoce

    , 0 komentářů

    Reveň, známá také jako rebarbora, má tak velké listy, že ji v zahrádce nelze přehlédnout. Vždyť jen řapíky často bývají více než půlmetrové. Přesto jí občas majitelé pozemku nevěnují pozornost. Přitom právě tahle zelenina může obohatit náš jídelníček v době, kdy ještě na zahrádce není téměř co sklízet. A co víc – v kuchyni úspěšně zvládá roli ovoce.

  • Kytice z různobarevných pivoněk.

    Pivoňka - stanoviště a druhy

    , 0 komentářů

    Zatímco některé rostliny jsou ozdobné hlavně listem, jiné vynikají především květy. Pořiďte si do zahrádky bylinnou pivoňku - získáte obojí najednou. Pivoňky svými nepřehlédnutelnými květy poutají pozornost už v době, kdy růžím teprve vyrážejí listy. Navíc některé druhy prozáří zahradu opakovaně: počátkem podzimu barevnými listy.

  • vitálka, sanvitálka nebo Aztécké zlato

    Sanvitálka aneb plný truhlík zlata

    , 0 komentářů

    Toužíte po nenáročné dlouho kvetoucí rostlině do truhlíku či na letničkový záhon? Představíme vám krásku, která není tak všeobecně známá jako klasické balkonovky. A to přesto, že do Evropy přicestovala již koncem 18. století. Prodává se pod řadou názvů, nejčastěji jako vitálka či sanvitálka.

  • libeček lékařský ochutí polévky

    Libeček, miláček, opich i mágovka

    , 0 komentářů

    Kdo si oblíbí vůni libečku, může mít tuhle bylinku stále snadno po ruce. Je tak aromatická, že stačí do jídla přidat opravdu pár lístků. Pokud libeček ještě nepěstujete, poptejte se po něm u sousedů. Ze starších trsů se dá snadno kus odkopnout. Na tržištích se prodávají předpěstované sazenice, z kterých můžete velmi brzy sklízet první lístky.

  • borovice s čerstvě narašenými výhony

    Nepromeškejte čas na zaštipování borovic

    , 1 komentář

    Zatímco mnohé listnaté stromy a keře můžeme vhodným řezem i poměrně radikálně snížit či omladit, s jehličnany je to složitější. Poradíme vám, kdy a jak nejlépe borovice tvarovat, zahustit či usměrnit jejich růst.

  • listy zlatice se objevují až po odkvětu

    Nejčastější chyby při řezu zlatice

    , 0 komentářů

    Pěstování zlatice nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Bohužel na svou skromnost tyto keře často doplácejí. Na jaře obdivujeme množství jejich zlatožlutých květů, ale po odkvětu na ně zapomínáme. Poradíme vám, kdy a jak nejlépe zlatici řezat, aby i v dalších letech byla zářící hvězdou vaší jarní zahrady.

  • květy šeříku prosypeme cukrem

    Cukr s vůní šeříku

    , 1 komentář

    Vůni šeříků u nás máme spojenou s počátkem května. Tou dobou jich v našich zahradách a parcích kvete nejvíce. Víte však, že si tuhle typickou jarní vůni můžete schovat? Poradíme vám, jak si snadno připravit originální voňavý cukr, kterým atraktivně ochutíte čaj i cukrovinky.

  • výběr bylinek: některé bylinky mají mnoho vyšlechtěných kultivarů

    Vybíráme bylinky. Začněte inventurou

    , 0 komentářů

    Málokteré rostliny o člověku prozradí tolik, jako seznam pěstovaných bylinek. V obchodech sice můžeme celoročně pořídit veškeré potřebné koření, ale v mnoha případech není nad vlastní čerstvě utržené bylinky. Dřív než se vypravíme na nákup je vhodné udělat malou bylinkovou inventuru.