Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Skladování kořenové zeleniny

Miloslav Krajíček

Otázka: Dobrý den! Proč mi ve sklepě nevydrží kořenová zelenina? Po sklizni jsem mrkev a petržel očistil a omyl vodou. Po osušení jsem ji uložil do sklepa do bedniček naplněných vátinou a zhruba po dvou měsících se začaly objevovat příznaky hniloby. Zbyla mi nahnědlá kašovitá hmota. Děkuji za odpověď.
Odpověď:

Dobrý den, příčin kazivosti uskladněné zeleniny může být více, uvádíme nejdůležitější zásady:

K uskladnění zeleniny je třeba pečlivě vybrat pouze zdravé kusy, bez známek jakéhokoliv poškození či napadení škůdci. Některé druhy ke skladování vhodné nejsou (např. mrkev karotka). Zeleninu před uskladněním nemyjeme, pouze necháme kořeny dobře uschnout, ukroutíme nať a ručně očistíme od hlíny. Doporučujeme uchovávat ji na chladném místě v bedničkách mezi vrstvami písku nebo drcené borky. Do sklepa neukládáme společně s kořenovou zeleninou jablka.

Pozornost je třeba věnovat i skladovacímu prostoru, každoročně ho vyčistit, příp. ošetřit proti plísním, a zajistit vhodnou teplotu i větrání. Uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolujeme a případné i lehce poškozené kusy odstraňujeme, abychom zamezili dalším ztrátám.



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • materiál na výrobu adventního věnce

    Inspirace pro adventní věnec

    , 0 komentářů

    Nejrychleji získáme adventní věnec nákupem. Ale ne vždy objevíme takový, který vyhovuje našim představám o barevnosti či zdobení. Nezanedbatelnou roli při pořizování adventního věnce může sehrát i jeho cena. Pokud máme zázemí zahrádky či blízko do přírody, můžeme si věnec vyrobit sami. Dobré rady získáme v některé adventní dílně pro veřejnost.