Trojpuk - seznamte se

Nenáročná dřevina trojpuk /Deutzia/ pochází z Číny a Japonska a k nám se dostala přibližně ve druhé polovině 19. století. Své nevšední jméno získal trojpuk díky charakteristickému tvaru plodu, který dozrává ve formě trojchlopňové tobolky. Tobolka s několika semeny dorůstá velikosti asi jednoho centimetru a zvláštním způsobem puká.



Holanďan Johann van der Deutz (1743-1788), povoláním právník, byl současně nadšeným amatérským botanikem. Pomohl sponzorovat expedici svého přítele, švédského botanika C. P. Thunberga do nizozemských kolonií a Japonska.  Odtud přivezl Thunberg rostliny, které na počest holandského mecenáše pojmenoval „Deutzia“.

Vhodné stanoviště pro trojpuk

Rostlina oplývá většími, vejčitě kopinatými a zašpičatělými listy, které jsou u některých druhů až 10 cm dlouhé. Na půdu trojpuk náročný není, ale ocení dostatek světla a občasnou zálivku, hlavně v období sucha. Velmi dobře snáší řez, a dokonce je vhodné jej pravidelně prořezávat kvůli světlu. Ve špatných světelných podmínkách trojpuk méně kvete a těžko bychom mohli obdivovat jeho tradiční bohatá květenství.

Rozmnožování trojpuku

Rozmnožuje se řízky zelenými (sázíme v létě) nebo dřevitými (ty nechte zakořenit na podzim). Trojpuk můžete množit i semeny, nejlépe na podzim do nádob, které umístíme do chladného pařeniště. Většina druhů trojpuku je odolná vůči mrazům a mohou se pěstovat i v chladnějších oblastech, mezi stromy nebo společně s ostatními keři. Větší, zcela mrazuvzdorné druhy, jsou i dobrými solitéry.

Trojpuk - druhy

Rozeznáváme až 60 druhů trojpuků, mnoho z nich má odlupčivou kůru, zejména v dospělosti. Keře jsou většinou velmi husté, rostou vzpřímeně a kvetou bíle i narůžověle. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy:

trojpuk drsný (Deutzia scabra) má bílé květy
  • Trojpuk drsný /Deutzia scabra/ - keř s dlouze kopinatými listy, hodí se do nestříhaných živých plotů i jako solitér. Květy jsou uspořádány v úzkých vzpřímených latách.
  • Trojpuk něžný /Deutzia gracilis/ - kvete bíle od jara do začátku léta ve vzpřímených hroznech až 7 cm dlouhých, silně voní.
  • Trojpuk velkolepý /Deutzia magnifica/ - kvete na začátku léta v dlouhých latách se sněhově bílými hvězdovitými květy, korunní lístky jsou nazpět obrácené.
  • Trojpuk s názvem růžová hora /Deutzia magnifica Mont Rose/ - má narůžovělé hvězdovité květy.
  • Trojpuk mamokvětý /Deutzia kalmiiflora/ - odrůda vznikla křížením, bohatě kvete v červnu s květy uvnitř bledými a zvenku tmavě růžovými. Keř je rozložitý, vysoký asi 1,5 m a dosahuje i šířky kolem 1,5 metru.
  • Trojpuk vroubkovaný /Deutzia crenata/ - nepostradatelná včelařská dřevina, která poskytuje včelám dostatek pylu a nektaru v létě i na podzim. Dosahuje výšky 1,5-2,5 m a kvete až čtyři týdny. Jednoduché květy barvy bílé až narůžovělé se objevují někdy již od poloviny jara.  Některé zahradní kultivary jsou i plnokvěté, ty však pro včelařství nemají význam. Pro dostatek nektaru a pylu je potřeba vysazovat formy s malými květy. Takové druhy se pak řadí do skupiny dřevin, které vytvářejí příhodné podmínky pro dlouhověkost zimní generace včel.

Nemáte-li mnoho času na údržbu zahrady, a přesto se chcete kochat neodolatelnou krásou, určitě neuděláte chybu, když zvolíte trojpuk. Je to nepochybně keř přitažlivý a přitom nenáročný.