V přírodě slouží šištice /strobilus/ neboli šišky k rozmnožování, probíhající formou distribuce semínek stromů. Rozlišujeme šišky samčí a samičí. Samčí produkují pyl a jsou drobnější, méně nápadné. V Evropě rostou šišky převážně na dřevinách jehličnanů, v tropech lze však vidět i jiné dřeviny tvořící šišky (např. cykasy).



Šišky jako dekorace

Struktura šišek obsahuje zvláštní pletivo, které reaguje na vodu a způsobuje měnící se tvar šištic podle okolního prostředí. Doma v teple šišky vysychají a postupně se otevírají, zatímco venku v zimě a vlhku jsou zavřené. K dekoracím se hodí nejvíce šišky borovice a smrku, mají hrubší rustikální strukturu a dobře se s nimi pracuje. Jedlové šišky se naopak v teple rozpadají.

Při výrobě se nebojte experimentovat

Šišky je možné svazovat za pomoci provázků nebo drátků, můžete je lepit speciálním tavným lepidlem, vytvářet z nich stromečkovité variace, závěsné dekorace, plnit jimi skleněné vázy nebo je barvit či postříbřit.

Závěsné dekorace ze šišek mohou sloužit jako ozdoba na vánoční stromeček. Vyrobit se dají velmi rychle. Stačí okraje šišek natřít bílou barvou, nechat zaschnout a provléknout ozdobný provázek nebo stužku. 

Pro barvení můžeme použít ploché kelímky od jogurtů. V nich namícháme požadované odstíny z temperových barev, přidáme pár kapek vody a měkkým štětcem barvu pečlivě nanášíme na šišky. Hotové kusy necháme zaschnout na igelitu. Takto obarvené šišky lze střídavě vkládat do skleněné nádoby nebo jen naaranžovat na stůl na plochém talíři. Je to vhodný doplněk interiéru bytu.barvení šišek

Na stromeček ze šišek použijeme jako základ kužel z kartonu, na který lepíme barevné nebo přírodní šišky tavnou pistolí. Vytvořený stromeček připevníme lepidlem na pevnou podložku a zdobíme korálky nebo bobulemi z tisu a jmelí.

Dekorace tvoříme vždy z dobře usušených šišek. K tomu účelu šišky připravíme jednoduchým způsobem. Rozložíme je na plech, vyložený pečícím papírem, a při teplotě okolo 150°C ponecháme asi jednu hodinu v troubě. Šišky se plně rozvinou, provoní celou místnost a takto tepelně upravené jsou vhodné pro dekorování místností.

Teplé šišky můžeme pro lepší atmosféru pokapat také esenciálními oleji, s vůní vanilky, hřebíčku nebo skořice. Pro zvýšení účinku takto navoněné šišky vložíme do uzavíratelného sáčku a ponecháme několik dní nasáknout vůní.