Stromolezcům umožňují se dostat do těžko přístupných míst a své využití najdou i při zaujmutí pracovní pozice při řezu. Stromolezecké stupačky se nasazují přímo na obuv a upevňují se přes kotník na řemínek nebo suchý zip. Kvalitní stupačky mají také nastavitelnou výšku holeně a vyměnitelné hroty.

Jak vybírat hroty na stromolezecké stupačky?
Základním kritériem pro výběr správného hrotu je druh dřeviny, nebo ještě lépe hrubost borky. Na hladkou borku, kterou má jedle sibiřská či řecká, buk lesní, olše šedá nebo habr, se používají například krátké hroty Amerika. Ty se hodí i na šupinatou borku smrku, tisu, jeřábu nebo jabloně. Na hrubou borku jedle bělokoré, borovice a modřínu, cedru nebo také topolu či lípy jsou ideální hroty dlouhé. Při výběru hrotů máte také možnost zvolit si jejich tvar. Hroty Heidelberg jsou krátké a zahnuté, a tak nemusí mít ostrou špičku jako hroty Amerika. Heidelbergy jsou konstrukčně navrženy pro kácení jehličnanů a na měkčí dřeviny.

Distel je arboristy uznávanou značkou
K velmi oblíbeným, a u stromolezců často používaným hrotům, patří krátké i dlouhé vyměnitelné hroty Amerika Distel s vnitřní délkou 40 nebo 70 mm, které jsou dodávány včetně šroubů. Hroty lze osadit na všechny typy stupaček značky Distel; Distel Alu Classic, Distel Alu Velcro, Distel Alu PLUS Classic, Distel Alu PLUS Velcro, Distel Alu Carbon Velcro, Distel Gecko Carbon Classic a na všechny další. Stupačky Distel si dobře rozumí i s hroty Heidelberg, jež mají vnitřní délku 40 mm.

Nechte se inspirovat na Worksafety.cz, najdete zde vše potřebné pro arboristy a samozřejmě i stupačky a hroty, které vám sednou.