Každý si nyní může pořídit kvalitní meteorologickou stanici, která bude kromě spolehlivého měření počasí navíc, díky přesné předpovědi, vlastní řídicí jednotkou ovládat různá zařízení (větrání skleníku, zálivku, atp.). Na rozdíl od jiných výrobků tedy nepotřebujete dodatečné řídicí systémy nebo nepřetržitě zapnutý počítač. Vzdálený přítup k datům a archiv měření je samozřejmostí.



Jedná se o první stanici s napojením na meteorologické modely, kterým dodává data a tím přispívá ke zpřesnění předpovědí počasí v dané měřicí lokalitě. Navíc díky tomuto spojení je možné ovládat domácnost a zahradu nejen na základě dosavadního průběhu počasí, ale i profesionální předpovědi.

Moderní IP meteostanice je možné pořídit v ceně odpovídající mobilnímu telefonu vyšší střední třídy.

Kvalita předpovědí počasí je z velké části dána tím, jak přesné a rozsáhlé máme informace o jeho aktuálním stavu. Týká se to zejména předpovídání na krátkou dobu dopředu a lokálních předpovědí. I proto se Meteocentum.cz rozhodlo začít využívat data od nejrozsáhlejší sítě pozorovatelů ke zpřesnění svých předpovědí.

Princip je takový, že data z meteorologických stanic zapojených do sítě slouží jako vstupní data pro předpovědní modely. Předpověď se následně vylepšuje na dvou úrovních:

  • Podle aktuálního vývoje přímo v okolí jednotlivých stanic se zpřesňuje předpověď vývoje na nejbližších několik hodin. Tyto úpravy se počítají každou hodinu 24 hodin denně.

  • Nonstop se porovnává úspěšnost předpovědi se skutečností pro danou lokalitu. Pokud se předpovídaná data od měření liší, model si tuto chybu zapamatuje a příště při obdobné meteorologické situaci svou předpověď podle minulých odchylek vylepší. Model meteocentra se zkrátka díky datům ze soukromých stanic postupně učí být přesnější.

Nejpočetnější síť soukromých stanic umožňuje odhalit regionální specifika průběhu počasí a tomu přizpůsobit předpovědi pro konkrétní lokality. Což je v souladu s trendem posledních let, kdy uživatelé požadují detailní předpovědi po hodinách a pro konkrétní místa, včetně nejmenších obcí.