Chilli paprička (též čili paprička, feferonka; někdy se nesprávně užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř) je plod především exotických druhů křovitých paprik. Ty rostou především v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Oblíbené jsou také na Balkáně. Na výstavě v Průhonicích jsou chilli papričky seřazeny od nejmírnějších po ty nejzákeřnější.



Závody ve vyšlechtění "nejpálivější" papričky světa mají velmi rychlé tempo a tak často titul nejpálivější paprička světa nevydrží dlouho. Nejpálivějších chilli papričky světa dosahují pálivosti přes 1 000 000 SHU. Protože měření pálivosti subjektivně je velmi komplikované, už od roku 1912 se používá Scovilleho test pálivosti. Ten vyjadřuje pálivost ve Scovilleho jednotkách pálivosti (Scoville heat units) (SHU), jejichž počet odpovídá množství látky zodpovědné za pálivost papriček (kapsaicin).

Za pozornost v této době stojí také výstava přes 200 odrůd jiřinek (2. 8. - 25. 9. 2016). Ty letos najdete v oddělení živých plotů. Inspiraci pro vlastní zahradu můžete najít také mezi rakytníky a šípky, které představují v plné kráse své atraktivně zbarvené plody.

Místo konání: Průhonice, Dendrologická zahrada

Kontakt: dendrologickazahrada.cz

Termín: od 17. 8. 2016, út – ne 9 – 19