Jak na barvení vajec cibulí

  • rostlinné motivy na obarvených  vejcíchslupkami nešetříme - cibulové slupky sbíráme v dostatečném předstihu před Velikonocemi. Stranou si můžeme dávat slupky při loupání cibule. Slupky snadno získáme v obchodě: stačí při nákupu cibule posbírat slupky na dně bedny.
  • barva skořápky - přírodní barviva, tedy i barvení v odvaru z cibulových slupek, nejlépe vyniknou na bílých skořápkách. Vejce s bílou skořápkou bývají hůře k dostání a většinou bývají i dražší. To proto, že podmínky velkochovů lépe snášejí slepice nesoucí vejce s hnědými skořápkami.
  • odmaštění – před barvením z vajíček odstraníme povrchovou vrstvu z mastných kyselin a vosku. Někdo doporučuje použít prostředek na mytí nádobí, jiní dávají přednost omytí v octové vodě. Omytá vejce otřeme čistou utěrkou nebo ubrouskem. Vajec se snažíme nedotýkat rukama, abychom je opět neumastili. Na mastných místech chytá barva špatně nebo vůbec.
  • příprava barvicí lázně - pro barvení v cibulových slupkách používáme vejce syrová. Slupky od cibule (přibližně 4 šálky) nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (1 litr). Odvar ředíme co nejméně, vody dáme tolik, aby byla vejce ponořená. Praskání vajec předejdeme osolením vody. Pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 - 2 lžíce octa. Přibližně po deseti minutách varu se uvolní barvivo z cibulových slupek. V tuto chvíli začneme se samotným barvením.
  • intenzita a odstín barvy – závisí nejen na zředění (množství slupek vůči vodě), ale také na délce barvení. Pro získání pěkné barvy se doporučuje vařit vejce v barvící lázni nejméně 20 minut. Kdo chce získat opravdu syté odstíny, může nechat vajíčka v lázni přes noc.
  • jak předcházet skvrnám - vajíčka vkládáme do vroucí vody opatrně. Nádoba by měla být tak velká, aby se vajíčka navzájem nedotýkala. V průběhu vaření vejce  1 – 2x otočíme. Tím předejdeme vzniku nepěkných skvrn.
  • jednobarevná vejce - vejce obarvíme v lázni z cibulových slupek celá. Jejich zdobení dokončíme některou z oblíbených technik (zdobení voskem; gravírování – vyškrabávání, rejsky; nalepování slámy). Pro tento účel vkládáme vejce do přecezeného vývaru z cibulových slupek.

barvení v cibulových slupkách je snadné



  • batikovaná vejce – originální vzory na vejce barvená ve vývaru z cibulových slupek nám připravila sama příroda. Zvlášť pěkně vypadají ploché, ale bohatě členěné drobné lístky, např. řebříčku, lesních jahod, jetele, pampelišek, popence, petržele. Zkusit můžeme také květy (pampelišky, podběl, fialky, šafrán). Tam, kde bude rostlina dostatečně připevněna ke skořápce, zůstane světlé místo. Jsou-li vajíčka určena ke konzumaci a ne pouze k dekoraci, měli bychom pro vytváření vzorů použít pouze jedlé části rostlin.
  • připevnění rostlin - rostliny na vejce snadno připevníme kouskem jemné látky. Skvěle se k tomuto účelu hodí staré silonové punčochy, řídké obinadlo, gáza, stará záclona, látková plena, síťky od brambor či cibule. Na skořápku položíme vybrané přírodniny a opatrně vše zabalíme do zvoleného materiálu. Vše důkladně utáhneme a zavážeme. Vše je názorně vidět na fotografii. Zajímavý vzor dodá už samotná struktura materiálu, kterým rostliny připevňujeme, atraktivně působí také místa, kde jsme látku svázali. Po uvaření opatrně látku i přírodniny odstraníme a vejce opláchneme studenou vodou.
  • lesk dodá špek - lesklý vzhled dodáme obarveným vejcím na závěr. Použít můžeme trochu sádla, másla nebo špek.


co vejce, to originál