orchidej střevíčníkNa výstavě, kterou společně připravilo Jihočeském muzeum a klub Orchidea v Českých Budějovicích, je k vidění několik set rostlin. Expozici obohatí i desítky druhů orchidejí a sukulentů, zapůjčených z botanické zahrady v Táboře. Při příležitosti pořádání výstavy se část muzea promění v bohatě kvetoucí zimní zahradu.



V prvním sále čekají na návštěvníky zástupci sušších biotopů - kaktusy a další sukulenty. Pozornost přitahuje také strom s tilandsiemi a ukázka pěstování malých semenáčků orchidejí na kultuře z agaru.

Druhému sálu kralují orchideje a masožravé rostliny, které doplňují terária s hmyzem. Součástí výstavy je prodej rostlin a poradna pro pěstitele orchidejí i sukulentů.

První orchideje na jihu Čech pěstovala šlechta na zámcích Hluboká a v Nových Hradech. Pamětníci vzpomínají především na buquoyskou - novohradskou sbírku, která byla větší a rozmanitější.

Kořeny současných orchidejových aktivit sahají do roku 1986. Tehdy vzniklo Jihočeské orchidejové centrum, které o šest let později uspořádalo první malou výstavu tilandsií a orchidejí a zorganizovalo několik přednášek. První větší výstavu uspořádal nástupnický Orchidea klub České Budějovice v roce 1998.

Místo konání: Historická budova Jihočeského muzea, České Budějovice, Dukelská 1

Kontakt: www.muzeumcb.cz

Termín: 3. - 12. 2. 2017