Dobromysl obecná (Origanum vulgare) se těšila velké oblibě i mezi našimi předky. Dokládá to nejen množství receptů lidového léčitelství, ale řada jmen: červená lebeda, dobráček, divoká marjánka, pamajorán, selský balzám, voněkras, zimní marjánka.



V zahradě můžeme dobromysl pěstovat nejen v bylinkové zahrádce, ale i mezi okrasnými trvalkami. Pokud ji chceme sklízet jako koření, neměli bychom v její blízkosti používat postřiky na hubení škůdců. A smířit bychom se měli také s tím, že ideální podmínky pro vznik silného aroma má na výslunných vápencových stráních jižní Itálie.

Kdy a jak sklízet dobromysl

dobromysl mají v oblibě motýli i další hmyzPrvní rok bývá sklizeň slabší. Další roky už můžeme sklízet dvakrát, při vlhčím počasí až třikrát. Zapomínat bychom neměli ani na skutečnost, že dobromysl je velmi oblíbeným zdrojem nektaru pro motýly i další hmyz. Proto je vhodné při sklizni ponechat část kvetoucích rostlin.

Nektarium květu dobromysli vyprodukuje za 24 hodin 1,1 mg nektaru s cukernatostí 76 %. Čistý druhový med dobromysli u nás není známý, ale ve Středomoří se dobromysl spolu se saturejkou a mateřídouškou podílí na vzniku hymetského a tymiánového medu. Tyto medy jsou výrazně vonné, s jantarovou barvou a příjemnou chutí, a jemně krystalizují.

Listy

  • listy sklízíme v době, kdy jsou vidět poupata, ale ještě nekvete. V době květu se éterické oleje obsažené v listech přesouvají do květů.
  • poprvé sklízíme, když rostliny dosáhnou výšky asi 15 cm
  • kvetení oddálíme zaštipováním stonků. Další výhodou je, že se zaštípnuté stonky rozvětví.

Nať

  • kvetoucí nať (Herba origani vulgaris) sklízíme nejlépe v dopoledních hodinách v červenci a srpnu, případně ještě v září.
  • nožem či srpem nať odřízneme v místech, kde začíná husté olistění lodyhy. Nať dosahuje délky 30 – 40 cm.
  • nať sklízíme nezdřevnatělou. Pokud je lodyha silnější než 5 mm, sklízíme pouze vršky rostliny se slabší natí.

Sušení a skladování oregana

  • sušení svazečků kvetoucí dobromysliteploty by při sušení neměly přesáhnout 35 °C. To proto, že aromatické oleje jsou citlivé na teplo a při teplotách nad 30 °C se uvolňují, oregano ztrácí své aroma. 
  • droga je silně aromatická, a proto je dobré ji sušit vždy odděleně od ostatních rostlin.
  • nať i listy sušíme na stinných, suchých a dobře větraných místech v tenké vrstvě bez obracení. Dobromysl lze sušit také ve svazečcích. Zvlášť z první sklizně můžeme nasušit kvetoucí dobromysl do suchých aranžmá.
  • lístky vydrží déle, když budeme skladovat celé stonky. Listy ze stonků odrhneme až těsně před použitím.
  • samozřejmostí by mělo být uchování sušených částí ve skleněných nádobách na tmavém místě.
  • skladovat bychom neměli déle než 1 rok.

Čerstvé nebo sušené oregano?

Lístky a květy oragana můžeme využít k ozdobení polévek, omáček či dekoraci hotových jídel. Stačí pár lístků, aby pokrmy získaly charakteristickou vůni a chuť.

Nejširší uplatnění v kuchyni má však dobromysl sušená. Zvlášť oblíbená je v italské (pizza, špagety) a francouzské kuchyni (součást provensálského koření). Dále se hodí do omáček, salátů, k pečeným masům a rybám. Vynikající jsou z ní ochucené oleje a octy.