Divoký mák

Rudě kvetoucím divokým mákům to v přírodě zvlášť sluší v sousedství modrých květů chrp a čekanek, bílých kopretin či rozevlátých klasů obilí. Při hledání vhodných společníků do zahradní kompozice však máme mnohem více možností. Vybírat můžete mezi máky vytrvalými (k oblíbeným patří mák východní - Papaver orientale, jehož květy se vyznačují výraznými barvami i velikostí); jednoletými, které se rády semení i v dalších létech (nejznámější je mák setý Papaver somniferum) či dvouletými (např. mák nahoprutý - Papaver nudicaule).

mák v sousedství orlíčku a lupiny



Tipy vhodných sousedů pro mák

Na fotografiích vám nabízíme inspiraci pro zajímavé kombinace výšek, barev i tvarů letních či smíšených záhonů. Máky mohou úspěšně sousedit s řadou drobných druhů listnatých keřů, které každoročně hluboce seřezáváme nízko nad zemí. K těm patří např. ořechoplodec (Caryopteris), perovskie lebedolistá (Perovskia), tavolník japonský (Spiraea japonica) či drobnokvěté odrůdy třezalek (Hypericum).

mák velmi dobře působí ve smíšeném záhonu

Zajímavým řešením je volba trvalek, které jsou v době kvetení máku nízké nebo teprve raší. K těm patří podzimní odrůdy vysokých rozchodníků (Sedum), vyšší odrůdy plamének (Phlox) a některé druhy vytrvalých trsnatých trav. Zvlášť dobře vypadají máky vedle prosa (Panicum virgatum) nebo dochanů (Pennisetum).