sněženka s kresbou ve tvaru srdceSněženky patří k druhům, které jsou proměnlivé zejména ve velikosti, tvaru a zbarvení květů. Nejčastější bývá rozdílné umístění, tvar a intenzita zbarvení skvrnky na okvětním lístku. Rozdíly jsou také v počtu vnějších a vnitřních okvětních lístků. Při prvním pohledu, zvlášť pokud někde kvete hodně rostlin, vypadají všechny kvítky stejně. Ale zkuste se ke sněženkám sklonit a pomalu prohlížet trs po trsu, kvítek po kvítku.



sněženky patří ve volné přírodě k ohroženým druhům

V hlavní roli sněženky

Vyslovíme-li slovní spojení slavnosti sněženek, většina z nás si vzpomene na film Slavnosti sněženek. Tedy ten, který na motivy stejnojmenné knížky Bohumila Hrabala natočil režisér Jiří Menzel. Sněženky v Polabí opravdu v přírodě rostou, jen pod korunami borovic, které tvoří les v okolí milovaného Hrabalova Kerska, byste je hledali marně.

Ale ani na druhém břehu řeky už dnes nespatříte husté koberce bílých květů, jaké tam prý rostly kdysi dávno: "Když pojedete jednou na Mydlovary, na druhou stranu řeky, já tam za chvíli pojedu... tak tam jsou staletý duby a jeden je tak vykotlanej, že se tam před bouří schovalo dvacet třicet lidí! Ale já tam rád chodím a tančím na jaře a někdy i teď, víte, v minulým století byl takovej krásnej zvyk, že lidé na jaře vyšli pod ty starý duby a dívky za zvuků hudby se zdobily sněženkami a pak tančily pod těmi prastarými dubisky?..."

v Anglii se sněženky těší velké obliběPřeklad zmíněného názvu filmu do angličtiny zní The Snowdrop Festival. Když tahle slova zadáte do internetového vyhledávače, možná budete výsledkem překvapeni. Kromě zmínek o filmu narazíte na desítky pozvánek do soukromých anglických zahrad. Přibližně od 3. lednového týdne (v závislosti na aktuálním vývoji počasí), je možné navštívit na sto "sněženkových" zahrad.

Zatímco někde nabízejí prohlídku sněženek při svíčkách, jinde chystají venkovní čajovny či stany s polévkami. Zvlášť působivě vypadají koberce kvetoucích sněženek ve viktoriánských zahradách u hradů a zámků či na volném prostranství u hřbitovů. Sněženky nepatří ve Velké Británii k původním rostlinám. Těžko dnes někdo zjistí, zda jejich cibulky na britské ostrovy přivezli vojáci z bojišť Krymské války (1853-1856) nebo již mnohem dřív Římané. 

sněženky mají variabilní kresbu

Elizabeth Harrison, nejdražší sněženka na světě

sněženky mají rozdílnou kresbu na svých květechSněženky mají v Anglii dlouhé zástupy ctitelů všech věkových skupin, kterým se říká Galanthophiles. Jsou mezi nimi nejen pěstitelé, ale také sběratelé či autoři knih. Zatímco na světě roste ve volné přírodě přibližně 20 druhů sněženek, křížením vzniklo na 2 500 odrůd. Některé kultivary se množí velmi obtížně, a tím vzrůstá jejich cena. A tak není divu, že zvlášť unikátní rostliny si sběratelé střeží jako skutečné poklady. Čím vzácnější některé cibulky jsou, tím více lákají i zloděje.

U nás si příliš mezi sněženkami vybírat nemůžeme, natož abychom sháněli konkrétní kultivary. Většinou se prodává sněženka podsněžník (Galanthus nivalis), méně častá je sněženka Elwésova (Galanthus elwesii) či sněženka Woronowa (Galanthus Woronowi), původem z Turecka a Kavkazu.

Oproti tomu specializovaní prodejci ve Velké Británii nabízejí desítky kultivarů sněženek. Nejlevnější jsou za 5, nejdražší i za 50 liber. Pokud se však povede někomu objevit či nakřížit nějakou skutečně unikátní rostlinu, může se její cena vyšplhat do závratných výšek. Dosavadní rekord drží sběratel, který v únoru 2012 za jedinou sněženku nazvanou Elizabeth Harrison (Galanthus Woronowi), zaplatil neuvěřitelných 725 liber. Tím víc než zdvojnásobil rekord předchozí. Cibulka sněženky Green Tear (Galanthus nivalis) stála "pouhých" 360 liber.