květy okrasných jabloní mají různý tvar i barvuOkrasné jabloně patří mezi nejvýznamnější skupiny okrasných dřevin. Než se rozhodnete svou zahradu okrasnou jabloní přizdobit, věnujte dostatek času výběru. Tyto stromy jsou nádherné jako solitéry, ale často ještě lépe působí v dobře sestavené skupině. Díky nabídce desítek kultivarů si můžete pro svou zahradu vybrat druhy, které se budou barvami svých květů, popřípadě listů nejen pěkně doplňovat, ale také dlouho pokvetou. První květy se objevují od poloviny dubna, jiné druhy kvetou až téměř do začátku června.



Využijte sezónní efekty okrasných jabloní

Co v ovocné zahradě vadí, to je v okrasné zahradě předností. Zatímco u jabloní, z kterých sklízíme ovoce, se snažíme násadu plodů redukovat na přiměřené množství, u okrasných druhů je kontrastní zbarvení plodů a listůzáplava květů, které se později promění v množství drobných plodů, vítanou vlastností

Neocenitelnou předností je skutečnost, že některé kultivary okrasných jabloní poutají pozornost návštěvníků téměř celoročně: 

  • na jaře množstvím nádherných květů (různá velikost, barevnost i složení). Na výběr jsou kultivary s květy jednoduchými, polo-plnými i plnými se šesti i více než deseti korunními lístky. Barevná škála květů začíná od bílé, přes sytě růžovou, fialovorůžovou až po purpurově červenou a temně purpurovou. 
  • v létě zbarvením listů – některé kultivary jsou sytě zelené, s nádechem do bronzova, červena či hnědočervena. Existují také kultivary s purpurovým listím.
  • od podzimu i po část zimy drobnými sytě zbarvenými plody. Nejčastěji se objevují plody červené, oranžové a žluté či karmínové, některé zůstávají zelené. Dalším sezónním efektem podzimní zbarvení listůje podzimní zbarvení listů, jehož intenzita však zčásti záleží na počasí. Nejčastěji se listy proměňují do barvy zlaté, oranžové až červené. V neposlední řadě je zajímavá i stavba koruny jednotlivých kultivarů. Často se prodávají jako keře, ale do menších zahrad jsou vhodnější vysokokmeny, které mají nejspodnější větve ve výšce nejméně 2 metry.

kvetoucí okrasné jabloně