sobové a vločky z březové kůryBřezová kůra je velmi zajímavý materiál, který mnohé národy odedávna využívaly ke zhotovování nejen dekorativních, ale především velmi praktických předmětů. Lidoví řemeslníci z ní dodnes vyrábějí dózy, krabice i pozoruhodné mozaiky.



Vánoční ozdoby z březové kůry působí na stromku velmi dekorativně. Využít můžete odlišného zbarvení rubu a líce kůry, případně barevnost kombinovat. Za pomoci lepidla vznikne velmi jednoduchá intarzie. Pokud si netroufáte na složitější prvky jako jsou sobové či sněhové vločky na fotografii, klidně zvolte jednodušší tvar. Výborně vypadají například srdíčka, stromky či zvonky. Vystřižený tvar můžete po obvodu přizdobit smykovacím nebo obnitkovacím stehem, jak je patrné na snímku srdce.

K šití se nejlépe hodí přírodní provázky či lýko. Na stříhání jsou nejvhodnější univerzální nůžky, kterými ustřihnete i silnější kůru. Zubatý okraj snadno získáte entlovacími nůžkami (známé jsou i pod označením cik cak nůžky). Svitky březové kůry využívali naši předci v nejrůznějších koutech světa jako snadno dostupný dopisní či poznámkový "papír" již před mnoha staletími. Podobně můžete zbytky kůry využít i vy a připravit z nich jednoduché jmenovky k dárkům. Na březovou kůru je možné psát tuží, tužkou i fixou.

svícen přizdobený březovými větvičkamiJak zhotovit originální svícen z drobných březových větviček napovídá další snímek. Větvičky nařežete na stejnou délku a připevníte je kolem nádoby se svíčkou. Svícen na závěr přizdobíte provázkem či mašličkou. Rychle tak získáte velmi originální rustikální svícen, který se bude zvlášť dobře vyjímat ve venkovním prostředí. Při výrobě svícnu nezapomeňte na bezpečnost: březová kůra i březové dřevo výtečně hoří, a to i za mokra.

Jak získat březovou kůru?

Pro sběr březové kůry je nejvhodnější začátek jara. Právě koncem března jsou kmeny po zimě nasáklé mízou a tak se kůra snadněji loupe. Kůru sbírejte co nejšetrněji, tedy nikdy ji neloupejte z živých stromů. Ideální je najít po zimě nějaký polom. Sbírejte jen nepoškozenou svrchní bílou vrstvu kůry ze stromů o průměru nejméně 20 cm. Kůra větví a mladých kmínků se k dalšímu zpracování příliš nehodí - je příliš tenká. Tloušťka vrchní bílé vrstvy kůry by měla být nejméně 1,5 mm. Pro loupání volte pásy kůry co nejméně poškozené. Sloupnuté pláty uchovávejte buď stočené do ruliček a nebo vyrovnané naplocho. S kůrou se nejlépe pracuje hned po sběru. Pro pozdější využití jí vrátíte pružnost nahřátím či namočením ve vlažné vodě.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete kůru získat z přírody, není problém ji zakoupit v zahradních centrech či prostřednictvím specializovaných webů s potřebami pro aranžéry. Tak si ušetříte spoustu času a námahy a o to více se můžete věnovat samotné výzdobě.