Hrášek je nenáročný, ale...

Hrách setý dřeňový (Pisum sativum var. medullare) nejčastěji označujeme jako hrášek. Ve volné přírodě byste jej hledali marně. Byl totiž vyšlechtěn z původních planých druhů rostoucích v Asii. Hrách dřeňový se pěstuje pro nezralé lusky. Konzumují se celé nebo se vylupují jen semena. Tento hrášek se jí čerstvý nebo tepelně upravený, lze ho nakládat, sušit či mrazit. Využívá se také pro výrobu škrobu.



Na pěstování není hrášek příliš náročný. Při střídání plodin jej zařazujeme jako plodinu II. a III. trati. Tedy nikdy ne po hnojení chlévským hnojem. Hrášek se nehodí příliš do suchých a teplých oblastí, kde trpí zrnokazem. Nemá rád však ani opačný extrém - příliš mokro. To je pak náchylný na virové nákazy. Nejlepší výnosy vám hrách přinese při pěstování na středně těžkých půdách s dostatkem vápna. Ale určitě nepatří k těm rostlinám, které v jiné půdě růst nemohou.

Volba vhodné odrůdy hrášku

různé odrůdy mají různě tvarované lusky s různým počtem zrnPodobně jako u jiných plodin i u hrášku je dobré věnovat čas výběru vhodné odrůdy. Na rozdíl třeba od rajčat nebo paprik je nabídka odrůd mnohem užší. Průběžně se na trhu objevují nové odrůdy. Jakýmsi králem mezi odrůdami, či přímo hráškovou celebritou mezinárodního významu, je Zázrak z Kelvedonu. Ten pod názvem Kelvedon Wonder Pea vyšlechtili v proslulé anglické firmě na výrobu semen Kings Seeds před mnoha desetiletími a úspěšně se prodává i v současné době.

Pro úrodné půdy volíme spíše nízké odrůdy. V sušších oblastech se k pěstování hodí vyšší odrůdy. To proto, že díky rychlému růstu rychleji zastíní půdu, a tak si přirozeně budou chránit vlhkost.

Při výběru odrůdy se také můžete orientovat podle velikosti zrn (malé, střední, velké) a jejich počtu v lusku (5 – 12). Asi nejdůležitější kritérium pro pěstování hrášku na zahrádce bude jeho chuť. Pokud tedy objevíte odrůdu, která vám přijde obzvláště chutná, pak si poznamenejte její název. I kdyby v budoucnosti z trhu zmizela, často se objevují odrůdy, které navazují na její nejlepší vlastnosti a navíc třeba přidávají vyšší odolnost vůči některým chorobám.

čas mezi výsevem a sklizní hrachu

  • velmi raný – 66 – 69 dní
  • raný – 70dní
  • poloraný – 77 – 79 dní
  • polopozdní – 80 dní
  • pozdní – 87 dní

výška rostliny

  • Výška rostliny úzce souvisí s délkou vegetační doby. Zatímco velmi rané odrůdy dosahují výšky 60 – 75 cm, rané 70 – 75 cm, polorané 60 – 80 cm, pozdní mohou vyrůst od 60 – 80 cm či dokonce 140 - 160 cm.
  • Vyšší rostliny je vhodné podepřít dostatečně vysokou oporou. Bohatě postačí rovné klacíky zapíchnuté poblíž rostlin. Možné je využít pletivo, uchycené na koncích řádků na hůlky. Další možností je polyetylenová podpůrná síť pro pěstování zeleniny, kterou můžete používat opakovaně.

sklizeň hráškuProdlužte sklizeň hrášku na maximum

Hrášek se nevyplatí příliš dlouho skladovat. Nejlepší je konzumovat jej čerstvý. Pokud tedy chcete získat co nejdelší období sklizně, pak jej vysévejte postupně. Ideální interval mezi výsevy je 10 - 14 dní. A nebo zvolte odrůdy s různou vegetační dobou, tak můžete získat sklizně rozdílné až o tři týdny. Při šetrné a průběžné sklizni dozrálých lusků budou rostliny nasazovat další květy a vy tak získáte šanci na větší úrodu.