Prvosenka nebo petrklíč?

Zatímco u nás roste ve volné přírodě především prvosenka jarní (Primula veris), v Anglii můžete v lesích potkat také prvosenku bezlodyžnou (Primula vulgaris). Ta se vyskytuje převážně v západní a jižní Evropě, včetně Británie. U nás můžete tuto prvosenku, kvetoucí nízko nad zemí, vidět hlavně v zahrádkách, odkud místy zplaňuje.



prvosenka bezlodyžnáTraduje se, že právě petrklíče byly oblíbenou květinou Benjamina Disraeliho (21. 12. 1804 – 19. 4. 1881), který byl za dob panování královny Viktorie (1819 – 1901) britským ministerským předsedou. Ačkoli jej s královnou Viktorií pojilo velké přátelství, protokol jí tehdy zakazoval účast na premiérově pohřbu. A tak mu alespoň poslala onen petrklíčový věnec.

U příležitosti prvního výročí úmrtí Disraeliho nosili jeho stoupenci petrklíče na klopách jako symbol. Od té doby lidé začali ve výroční den smrti Benjamina Disraeliho (19. dubna) zdobit v parlamentu jeho bronzovou sochu petrklíči. A tak vznikla v Anglii tradice "petrklíčového dne" – Primrose Day.

Na podporu šíření konzervativních myšlenek Lorda Beaconsfielda založili dva roky po jeho smrti jeho stoupenci Primrose League. Počátkem 20. století měla tato strana už přes 1,5 miliónu členů. A říká se, že se jí dobře dařilo do svých řad získávat i ženy. Nemalou roli v tom prý sehrál i elegantní stranický odznak. Měl podobu žlutého květu petrklíče s iniciálami PL. Však také víc než stranický odznak připomínal šperk.

Kam se za petrklíči vypravit?

Pokud byste chtěli vidět v Anglii divoké petrklíče, pak se vypravte do hrabství Devon v jihozápadní Anglii. Tam zdobí počátkem jara koberce drobných žlutých kvítků nejen lesy a útesy, ale hojně lemují i živé ploty a krajnice silnic. Ačkoli v Devonu zatím rostou petrklíče hojněji než v jiných částech země, rozhodli se jim ochránci přírody ve spolupráci s veřejností věnovat zvýšenou pozornost. Zdaleka totiž nejde pouze o ochranu divokých petrklíčů, ale také o živočišné druhy, jejichž vývoj je s touto rostlinou spojen.