Žlutý talovín se mrazu nebojí

talovín zimní rozkvétá velmi časněTalovín zimní (Eranthis hyemalis), lidově zvaný tavolín, voměj zimní či zlaťák předjarní je vytrvalá hlíznatá rostlina. Nejprve kvete a teprve po odkvětu vytváří listy. Nemusíte se o něj obávat ani ve chvíli, kdy teploty poklesnou pod nulu. Mráz tyhle drobné žluté kvítky nespálí. V mrazivých dnech zůstanou květy trpělivě zavřené, často obalené krystalky ledu. Teprve s prvním silnějším slunečným svitem se květy otevírají, aby přilákaly k první jarní hostině včely.



V oblasti původního rozšíření - jihovýchodní Evropě - se talovínu nejlépe daří ve vlhkých, stále zelených lesích. U nás je s oblibou vysazován pro okrasu v zahrádkách. Často se mu daří tak dobře, že místy zplaňuje. Jak se k nám talovín dostal, přesně nevíme. Ale oblibu u pěstitelů si prý získal už v 16. století.

Kam za talovíny?

Třeba do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (Na Slupi) v Praze. Pod lískou obecnou jich tam v sousedství tropického skleníku už od ledna rozkvétají nikoli desítky, ale celé stovky.