Pěstujeme brslen

plody brslenuBrslen evropský (Euonymus europaeus) je jedním ze čtyř druhů brslenů, které volně rostou v evropské přírodě a určitě stojí za naši pozornost. Brslen je rostlina světlomilná, jinak je zcela nenáročný. Od dávných dob se vysazuje jako okrasná dřevina, buď jako solitéra nebo do křovinných lemů a živých plotů.



Některé zahradní kultivary mají zvlášť nápadné podzimní vybarvení. Asi největší pozornost poutá ‘Red Cascade’ - jeho olistění přechází ze zářivě červených až po fialové odstíny. Díky tomuto svému podzimnímu červenému šatu si brslen vysloužil přezdívku hořící keř (burning bush).

Plody brslenu: kněžské čepičky čili kvadrátky

Plodem brslenu je čtyřboká a čtyřpouzdrá tobolka růžové až karmínové barvy, která puká. V každém pouzdře je jediné vejčité hnědě zbarvené semeno, které je obaleno dužnatým červeným míškem. Po prasknutí plodu visí semena na nitce, dokud nespadnou. Díky podobnosti plodu s biretem (liturgická pokrývka hlavy katolických kněží) si vysloužil přezdívky farářova (biskupská, kněžská) čepička či prostě kvadrátky. 

Nemáte zobák? Brslen nemlsat!

Jednu nepříjemnou vlastnost brsleny mají: pro člověka i pro zvěř jsou smrtelně jedovaté. Jedovatý glykosid obsahuje především kůra, plody a větve. Jako smrtelná dávka pro dospělého člověka se uvádí konzumace 30 tobolek. Zaznamenány byly i otravy truhlářů, kteří zpracovávali brslenové dřevo. Naopak ptáci si na jeho plodech pochutnají bez problémů. V publikaci Původní keře ČR a jejich využití v zahradách vydané občanským sdružením Pro živou krajinu obsadil brslen v hitparádě plodících keřů pro ptáky krásné čtvrté místo. Autoři uvádějí, že na brslenu si u nás pochutnává 24 druhů ptáků.

nejprve přitahuje brslen pozornost ke svým plodům

Použití brslenu

Brslen měl v minulosti velmi široké využití. Dřevo má žluté, lesklé a jemně porézní, nevýhodou je však jeho nízká trvanlivost. Proto sloužilo především k výrobě malých dřevěných předmětů: obuvnických kolíčků, dýmkových troubelí či párátek. Odvar z plodů používali barvíři látek na okrové odstíny, olej ze semen sloužil ke svícení a jako přísada do mýdla. Měkké dřevěné uhlí z brslenu se používalo ke kreslení i při výrobě střelného prachu. Rozdrcené plody se používaly proti vším. Z kořenů a větví je možné získat latex.